Europa landt op Mars. Lukt het of lukt het niet?
De zeer succesvolle Rosetta-missie van de ESA is nog maar net achter de rug of de Europese ruimtevaartorganisatie is al aan een nieuwe uitdaging toe. De kleine lander Schiaparelli aan boord van het project ExoMars staat namelijk op het punt om hopelijk een zachte landing uit te voeren op het oppervlak van de planeet Mars met de bedoeling er te speuren naar sporen van leven. Er zal ook veel aandacht besteed worden aan het gedrag van de gebruikte landingstoestellen. Indien deze succesvol doen wat van hem verwacht wordt, zullen die binnen enkele jaren kunnen gebruikt worden bij nieuwe onbemande vluchten naar de Rode Planeet. In het verleden liepen er immers al verschillende pogingen om op Mars te landen verkeerd af.
Schiaparelli, voluit Schiaparelli EDM Lander (Entry, Descent and Landing Demonstrator Module), is een onderdeel van het ExoMars programma dat is opgezet samen met de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos. Schiaparelli zit vast aan de Trace Gas Orbiter-satelliet (TGO) die op 14 maart 2016 gelanceerd werd door een Russische Proton-raket
Na een reis van ruim zeven maanden bereikte de satelliet op 16 oktober onze buurplaneet. De lander ontkoppelde zich op succesvolle wijze van de TGO-orbiter, en Schiaparelli kon zijn afdaling naar het Marsoppervlak beginnen. Als alles normaal verloopt, duurt die afdeling drie dagen.
Maatregelen zijn genomen om de snelheid van Schiaparelli voldoende af te remmen bij het binnendringen van de Marsatmosfeer. Die snelheid bedraagt dan immers 21.000 km/uur en zal met remmotoren en parachutes zodanig gereduceerd worden dat de laatste twee meter boven het oppervlak in vrije val kan gebeuren. Schiaparelli is uitgerust om deze laatste schok vlotjes op te vangen.
Als alles naar wens verloopt, moet de landingsmodule woensdagmiddag om 16:42 uur (onze tijd) de Marsatmosfeer binnendringen om zes minuten later op het Marsoppervlak te landen, dus om 16:48 uur.
De missie zelf zal slechts enkele dagen kunnen duren omdat Schiaparelli niet beschikt over zonnepanelen en het moet stellen met zijn eigen batterijen.
Meer info via de ExoMars website van de ESA
Landing live te volgen via deze link.
Tekst: Emiel Beyens
Update volgt na de landing.