Gelukkige verjaardag, Hubble ruimtetelescoop, en dank voor zoveel schitterende foto's !


Sterrenkunde

De Hubble ruimtetelescoop vierde zonet zijn 27ste verjaardag.

Op 24 april 1990 werd immers aan boord van het ruimteveer Discovery de Hubble ruimtetelescoop gelanceerd en in een baan om de Aarde geplaatst. Het in gebruik nemen van dit unieke instrument zou één van de markante feiten worden van het einde van de twintigste eeuw. Sindsdien draait deze beroemde ruimtetelescoop op een hoogte van bijna 600 km om de Aarde in iets meer dan anderhalf uur. Door het ontbreken van atmosfeer op die hoogte zendt Hubble ons reeds jaren ongekend scherpe foto’s van allerlei soorten astronomische objecten.

Jaarlijks publiceren de Europese ESA en de Amerikaanse NASA ter gelegenheid van de verjaardag van de Hubble een ophefmakende foto die het instrument het voorbije jaar produceerde. Voor dit jaar koos men een opname van twee spiraalnevels, NGC 4302 en NGC 4298. Beide nevels liggen ongeveer 55 miljoen lichtjaar van ons vandaan en zijn te vinden in het sterrenbeeld Haar van Berenice. Deze sterrenstelsels zijn slechts 7.000 lichtjaar van elkaar verwijderd en werden in 1784 door William Herschel ontdekt.

Op de foto hieronder staan de twee nevels afgebeeld. NGC 4302 is van opzij te zien en is net iets kleiner dan onze eigen melkwegstelsel. NGC 4298 daarnaast is maar half zo groot als NGC 4302. Beide stelsels maken deel uit van de Virgocluster.

Copyright: HST Science TeamCopyright: HST Science Team

De Hubble ruimtetelescoop heeft intussen reeds een respectabele ouderdom bereikt, maar toch zal het wellicht niet de laatste verjaardagsfoto zijn die hij ons te bieden heeft. In 2009 kreeg het instrument immers nog een grondige onderhoudsbeurt, zodat we mogen hopen en veronderstellen dat hij ons de volgende jaren nog verder zal blijven vergasten op nieuwe spectaculaire foto’s.

Ondertussen staat wel reeds een andere ruimtetelescoop in de steigers om de Hubbletelescoop te vervangen, de James Webb Space Telescope. De lancering van deze grootse kijker is voorzien voor 2018.

Bron: ESA News

Tekst: Emiel Beyens
26/04/2017

 

Auteur
Francis Meeus