Experimenteren met Spirulina aan boord van ISS
Misschien een routineklus in het ruimtevaartprogramma rond het internationale ruimtestation: er worden voortdurend astronauten en voorraden naar en van het ISS getransporteerd, maar de lading die op zondag 17 december arriveerde was toch zeker wel een beetje speciaal, zeker voor het Belgische wetenschappelijke onderzoek, en ook voor MIRA zelf.
In de 2,4 ton materiaal die geleverd werd, zat ook 711 kg experimenten en onderzoeksmateriaal, met wat ons betreft als blikvanger een kleine bioreactor van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) uit Mol. Daarin een cultuur van een bepaald soort bacteriën, de Spirulina, die met het oog op toekomstige bemande ruimtemissies naar verre oorden (alles dus in het zonnestelsel behalve de Maan) essentieel zouden kunnen zijn met het oog op zuurstofproductie en het recycleren van afvalstoffen in de hermetisch afgesloten wereld van een ruimteschip en zijn bemanning.
Bij het SCK hebben ze intussen al heel wat expertise opgebouwd wat betreft de mogelijkheden van Spirulina aangezien het instituut al vijfentwintig jaar betrokken is bij het project MELISSA.
Bedoeling van het experiment aan boord van ISS is te onderzoeken welke impact een toestand van gewichtloosheid en blootstelling aan kosmische straling gedurende meerdere weken heeft op de levende bacteriën.
Een duplicaat van de bioreactor zal in het labo van het SCK draaien om het verschil te kunnen vaststellen tussen groei en zuurstofproductie op Aarde en in de ruimte.
In dit filmpje geeft Natalie Leys van het SCK uiteg bij de rol die de Spirulina-bacteriën kunnen spelen met het oog op de toekomst van bemande ruimtevaart.
Sinds eind september 2017 hebben we op MIRA een stuk tentoonstelling gewijd aan de zoektocht naar planeten bij andere sterren en naar buitenaards leven. In deze tentoonstelling staat een opstelling waarbij we via een usb-microscoop op computerscherm Spirulina in actie tonen. De tussen twee glasplaatjes aanwezige bacteriën vertonen zich niet alleen als fraaie krullerige structuurtjes, maar zetten in de loop van enkele uren het aanwezige licht om in steeds groter wordende luchtbelletjes.
De Spirulina-opstelling op MIRA
Bron: Spaceflight Now en SCK Nieuws