De Frank Deboosere-koepel op MIRA


Mira

Naar aanleiding van de laatste Astroclub met Frank Deboosere op 28 december 2018 én wegens onze erkentelijkheid jegens Frank voor zijn jarenlange inzet op onze volkssterrenwacht om wetenschap en vooral sterrenkunde toegankelijk te maken voor het grote publiek, steeds onvermoeibaar en met veel enthousiasme, gaven we onze nieuwe koepel op het MIRA-waarnemingsterras de naam: de Frank Deboosere-koepel.

 

Frank%20Deboosere-koepel.jpg

 

In de koepel die gefinancierd werd door de Nationale Loterij, staat onze andere nieuwe trots: een 50 cm spiegelkijker die intussen geassembleerd en uitgebalanceerd is. Bijkomend zijn er een 80 mm lenzenkijker met een groothoekoculair als zoeker op gemonteerd, alsook een 100 mm Lunt-protuberansenkijker en onze 'good old' 100 mm Zeiss-lenzenkijker.

 

50%20cm%20kijker.jpg

 

Het draaimechanisme van de koepel moet nog geperfectioneerd worden, de optiek nog gecollimeerd en de automatisering nog geoptimaliseerd.

Maar binnen de kortste keren zijn koepel en telescoop een gewoon onderdeel van een bezoek aan MIRA, alsof ze er al jaren staan...

En wie onze activiteitenkalender bekijkt, merkt meteen dat er volop gelegenheden zijn om met al dit fraais te komen kennismaken en ermee waar te nemen!

 

 

 

Auteur
Francis Meeus