Waar waren we gebleven met tellen? De ontdekking van exoplaneet nummer 4001…


Sterrenkunde

De tijd vliegt: op 6 oktober 1995 was het wereldnieuws toen astronomen bekend maakten dat ze voor het eerst een planeet hadden ontdekt bij een andere ster dan de Zon.

Voordien waren al drie planeten ontdekt rond pulsars, de overblijfsels van ontplofte sterren, maar in het geval van 51 Pegasi b in 1995 ging het om een planeet bij een gewone ster zoals de Zon.

Omdat astronomen vindingrijk zijn werden er in de loop der jaren verschillende technieken ontwikkeld om dergelijke exoplaneten zoals ze genoemd worden te ontdekken.

In sneltreintempo werden in de volgende decennia honderden nieuwe exoplaneten ontdekt om op 12 maart 2019 de kaap van de vierduizend te ronden. Dat nieuws werd bekendgemaakt door het Exoplanet Team dat aan het Observatoire de Paris een database bijhoudt, The Extrasolar Planets Encyclopaedia: “Today is a celebration day as we are now over 4000 planets validated in our database and this number will grow very quickly thanks to intensive on-going work!”

Exoplaneten ontdekken is dus booming business in de sterrenkunde, en opent zeker perspectieven in verband met de aloude vraag die de mens zich sinds den beginne stelt: zijn wij alleen in het heelal?

Wordt aan hoog tempo vervolgd…

Bron: EarthSky

Auteur
Francis Meeus