60 satellieten op een rijtje waren te zien...


Waarnemen

Update 1 (zaterdag 25 mei, 14h): wellicht krijgen we vanavond terug opklaringen, en in dat geval krijgen we volgens Marco Langbroek terug 2 kansen om het "StarLink-treintje" te zien (nacht van zaterdag 25/5 op zondag 26/5).

En eerste maal omstreeks 0h12m-0h22m lokale tijd, en een tweede maal omstreeks 1h49m-1h59m lokale tijd. Let wel: hier kan nog wat speling op zitten, dus best al een tiental minuutjes vroeger op uitkijk staan...

Starlink_pass1.png

 

Starlink_pass2.png

--------------------------------------------------------------------------------

Wie vrijdagavond/nacht (24 op 25 mei) nog laat wakker was (of een terrasje deed) kon getuige zijn van ene uniek verschijnsel: de eerste 60 testsatellieten van het StarLink-project vlogen dan over onze regio, minder dan een dag na hun lancering.

 

StarLink gefilmd door Marco Langbroek

Waarnemers spraken van een opvallende rechte lijn (met de verrekijker loste die duidelijk op in afzonderlijke puntjes, met het blote oog was dat wat lastiger) waarachter nog enkele afzonderlijke puntjes volgden.

Een eerste keer kwam die "trein" over omstreeks 0h55m, omstreeks 2h35m was ie er al terug (ondertussen één keertje rond de Aarde gevlogen).

Een prachtig filmpje van die eerste passage werd gemaakt door Marco Langbroek, een ervaren satelliet-waarnemer in Leiden.

Met wat geluk kunnen we het de volgende nachten ook nog zien, vooraleer de satellietjes uitzwermen naar hun definitieve banen en posities. Zodra we meer zekerheid hebben over de zichtbaarheid posten we het hier (hou dit nieuwsbericht dus in de gaten!)

 

Auteur
Philippe Mollet