Jouw kans om zelf een naam te geven aan een ster en een exoplaneet


Sterrenkunde

Voor ons zonnestelsel is het te laat, de acht planeten hebben allemaal al een naam gekregen: Mercurius, Venus, Mars, enzoverder.

Maar het goede nieuws is: sinds 1995 slagen astronomen erin om ook planeten te ontdekken bij andere sterren, zulke planeten noemen we exoplaneten. En dat ontdekken van exoplaneten is intussen booming business geworden in het sterrenkundig onderzoek. Als je hier klikt zie je meteen hoeveel exoplaneten er intussen al officieel ontdekt zijn, en dat aantal blijft maar toenemen. Op het moment van dit schrijven (18 juni 2019) staat de teller op 4.084 exoplaneten.

Omdat het dit jaar een feestjaar is - de Internationale Astronomische Unie (IAU) bestaat 100 jaar - wil deze organisatie mensen uit alle landen de kans geven om zelf met een superleuke naam op de proppen te komen om een welbepaalde exoplaneet en de ster waarrond die draait van de door jouw gekozen naam te voorzien. Officieel, dat wil zeggen erkend door alle astronomen wereldwijd.

iau100-black-rgbresize.jpg

 

 

319321.jpgDit is dus jouw kans om op eigen houtje of met je school of vereniging een naam te bedenken die zo goed gekozen is dat het selectiecomité er niet aan voorbij zal kunnen.

In bijlage vind je een pdf-document met meer uitleg en het reglement. De website van de IAU waar je kan zien hoe men internationaal te werk gaat in dit verband is http://www.nameexoworlds.iau.org/.

Één ding is zeker: dit is zo'n moment in je leven waarop je zelf mee geschiedenis kan schrijven. Niet aarzelen en meedoen is dus de boodschap...

En let op: je kan maar voorstellen indienen tot 15 augustus.

 

Tekst: Francis Meeus

18/06/2019

Auteur
Francis Meeus
Bijlages
Bijlage Size
NameExoWorlds_press release_NL.pdf325.01 KB 325.01 KB