Spectaculaire Lichtende Nachtwolken!


Waarnemen

Vrijdagavond 21 juni, begin van de zomer, prachtig terrasjesweer... en we werden getrakteerd op de mooiste "display" van Lichtende Nachtwolken sinds mensenheugenis!

Héél helder, maar vooral ook héél hoog aan de hemel! Doorgaans zien we ze enkel tot op 15-20 graden boven de noordelijke horizon, maar ditmaal reikten ze soms tot bijna in het zenit (90°). Op ons Youtube-kanaal is een mooie timelapse te zien, weliswaar beginnend kort na het spectaculairste gedeelte...

2019-06-21%20NLC-panorama_small.jpg

 

Lichtende Nachtwolken stonden vroeger bekend als uiterst zeldzame fenomenen, maar de laatste 2 decennia worden ze in onze contreien jaarlijks wel een paar keer waargenomen.
NLC's (NoctiLucent Clouds) kunnen worden waargenomen vanaf eind mei tot zowat halverwege de maand juli, 's avonds enkele uren na zonsondergang (richting NNW) of 's morgens enkele uren voor zonsopkomst (richting NNO).

Het zijn héél hoge, uiterst ijle wolken -ergens boven het zuiden van Scandinavië- die daar nog verlicht worden door de Zon. Normale wolken zitten slechts enkele kilometer hoog, NLC's zitten typisch op zo'n 80 km boven het aardoppervlak. Aangezien de Zon in dit seizoen slechts enkele graden onder de horizon duikt, worden ze op die hoogte nog volop verlicht (terwijl wij hier reeds in het donker zitten).

lichtende_nachtwolken_0_0_0.png

Om ze waar te nemen volstaat een heldere hemel en een goed uitzicht in noordelijke richting. Wat men dan te zien krijgt zijn ijle wolkensliertjes, wit tot blauwachtig ("electric blue") van kleur, en duidelijk veranderend van vorm en structuur (vaak ziet men een soort "visgraat-structuur") over de loop van meerdere minuten.
Meestal zijn ze laag boven de noordelijke horizon te zien, maar bij uitzonderlijke "displays" reiken ze héél wat hoger.

Auteur
Philippe Mollet