Dertig jaar Pale Blue Dot: jouw fotobijdrage is welkom


Mira

Dertig jaar geleden, op 14 februari 1990, keek het ruimtetuig Voyager 1 even achterom en maakte een familiekiekje van zes planeten van ons zonnestelsel.

Daarbij de Aarde, gezien vanop een afstand van om en bij de zes miljard kilometer. Resultaat? Een bleek blauw puntje...

De foto werd bekend onder de naam 'Pale Blue Dot', en is intussen een iconisch beeld geworden waarbij we vooral zien hoe nietig en kwetsbaar onze planeet wel is.

Astronoom Carl Sagan (gekend van de beroemde documentaire serie Cosmos) schreef een bijzonder inspirerende en ontroerende tekst over dit bleekblauwe puntje, en ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van deze foto worden er wereldwijd een aantal evenementen georganiseerd.

Bedoeling is om vanop een afstand naar onze Aarde te kijken en te beseffen welke unieke band ons allen verbindt, een band tussen ons en het universum alsook een band tussen alle levende wezens op onze kostbare planeet.

De IAU heeft het over ‘Global Citizenship and Environmental Awareness’. Daarbij is de foto die Voyager 1 dertig jaar geleden maakte een ideaal uitgangspunt. Als we vanop zes miljard kilometer naar de Aarde kijken, zijn er geen nationale grenzen en zien we hoe klein en fragiel onze biosfeer is in het grootse universum.

Dit bewustzijn kan ons doen beseffen dat we zorg moeten dragen voor onze planeet en voor elkaar.

 

Pale%20blue%20Dot%20banner_0.jpg

 

Op MIRA valt de exacte datum van de verjaardag, 14 februari, samen met een Astroclub rond het thema 'Sterrenkunde en romantiek'.

Voor die gelegenheid willen we een fotoshoot organiseren waarbij het de bedoeling is een foto van jezelf mee te hebben van omstreeks dertig jaar geleden (liefst digitaal, mag ook op papier), en dan maken we een foto van jou bij één van onze maquettes van de Aarde. Beide foto's + een boodschap voor Voyager voegen we dan in onderstaand model toe:

Pale%20Blue%20Dot%20sjabloon%20resize.jpg

 

Een voorbeeld met een would-be inspirerende tekst:

Pale%20Blue%20Dot%20voorbeeld%201%20resize.jpg

 

Een voorbeeld met een would-be humoristische tekst:

Pale%20Blue%20Dot%20voorbeeld%202%20resize.jpg

 

Hieronder enige voorbeelden van tekst voor in het ballonnetje.

 

Boodschap%20voor%20Voyager%20voorbeelden.jpg

 

Je kan desgewenst het sjabloon in bijlage zelf invullen, of ons foto's en een tekst bezorgen, wij zetten alles op een speciale pagina online.

Doorsturen doe je naar francis@mira.be.

De voorlopige resultaten kan je via deze link bekijken.

Dank voor de gewaardeerde medewerking.

Auteur
Francis Meeus
Bijlages
Bijlage Size
Pale Blue Dot sjabloon.pdf419.5 KB 419.5 KB