22 mei: Vijf planeten op één nacht, het kan de volgende dagen!


Waarnemen

Uitdaging: bekijk de vijf klassieke planeten op één nacht! Die kans krijgen we niet zo vaak, maar de volgende dagen dus wel!
En als toemaatje kan je vanaf zaterdag ook nog het fijne maansikkeltje waarnemen (wat dan weer het einde van de ramadan inluidt - net zoals bijvoorbeeld de datum van Pasen is dit een sterrenkundige gegeven! "Eid Moebarak" alvast!).

Venus zal iedereen ondertussen al weg gezien hebben: sinds november domineert ze de (westelijke) avondhemel. Maar dat loopt nu héél snel ten einde: afhankelijk van uw uitzicht in die richting nog enkele dagen tot een goede week... Wie over een (kleine) telescoop beschikt moet zeker eens kijken: de planeet is nu te zien als een ragfijn sikkeltje, een prachtig beeld!

In ruil krijgen we nu wel eventjes kleine broer Mercurius te zien, zij het kortstondig (tot hoogstens de tweede week van juni). Een véél moeilijker geval: kleiner, verderweg én altijd in de buurt van de Zon aan de hemel. Dus wellicht zal u eerst even met de verrekijker moeten proberen, maar bij transparante lucht lukt het dan wel met het blote oog!
Jaarlijks krijgen we maar 3-4 gelegenheden, en deze is redelijk gunstig. Probeer zeker vanavond (en in mindere mate morgen - zaterdag), dan staat Mercurius vlak links van Venus.

 

Venus-Mercurius%202020-05-22.png

 

Of anders zondagavond: dan is het weer het fijne Maansikkeltje dat op haar beurt links van Mercurius staat.

 

Venus-Mercurius%202020-05-24.png

En naar de ochtend toe zien we dan -richting Zuiden/Zuidwesten- de drie andere planeten: de héél heldere Jupiter kan je alvast niet missen (het allerhelderste puntje aan de ochtendhemel). Vlak ernaast staat Saturnus: ook makkelijk met het blote oog te zien, maar niet zo opvallend. En een eindje verder naar links komen we dan de even heldere maar opvallend oranje Mars tegen.
Afhankelijk van uw horizon in die richting kunnen de twee reuzenplaneten al zeker vanaf 2h30m, maar voor Mars wacht u minstens nog een uurtje langer...

 

2020-05_06%20Jupiter-Saturnus-Mars.png

 

Auteur
Philippe Mollet