Wedstrijd voor leerlingen van 14 tot 16 jaar: de Zon in één oogopslag


Waarnemen

Het project European Solar Telescope (EST) organiseert een internationale wedstrijd voor secundaire scholen onder de naam “De Zon in één oogopslag”.

Leerlingen van 14 tot 16 jaar oud en vanuit heel Europa worden uitgedaagd om een infografiek te creëren over een onderwerp dat verband houdt met onze Zon en zo de EST Solarpedia, een vrij toegankelijke educatieve website over de Zon, te helpen uitbouwen.

De European Association for Solar Telescopes (EAST) verenigt een groep onderzoeksinstituten van 18 Europese landen, waaronder het Solar Terrestrial Centre of Excellence STCE vertegenwoordigd door de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB), die een uitgebreide expertise hebben in het bestuderen van de Zon. Het doel van de EAST is te verzekeren dat Europese zonne-onderzoekers toegang hebben tot hoge-resolutie waarnemingsfaciliteiten op Aarde en van wereldklasse, en promoot daarom de ontwikkeling, bouw en het uitbaten van de European Solar Telescope op de Canarische Eilanden.

 

ESTContest_Poster_Belgium_Dutch2%20small.png

                                                             Copyright: European Solar Telescope (EST) -

 

De wedstrijd: een infografiek ontwerpen

Deelnemers wordt gevraagd een infografiek te ontwerpen waarin de Zon de hoofdrol speelt.

Een infografiek is een combinatie van beelden, grafieken, en een minimale hoeveelheid aan tekst die samen een eenvoudig verstaanbaar overzicht geven van een onderwerp, in dit geval in verband met de Zon of zonnetelescopen.

 

Wat valt er te winnen?

De twee beste ontwerpen winnen een reis naar Tenerife (Canarische Eilanden, Spanje) om de Teide Sterrenwacht en de Europese zonnetelescopen die daar uitgebaat worden te bezoeken.

De derde prijs is een waterstof-alfa zonnetelescoop.

De wedstrijd staat open voor scholen uit alle Europese landen, alsook Andorra, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

 

Praktisch

Groepen van 4 studenten uit de studiejaren die overeenkomen met de leeftijden 14 tot 16 jaar kunnen deelnemen onder begeleiding van een leerkracht. Die leerkracht wordt aangemoedigd andere leerkrachten te betrekken bij dit project dat een unieke kans biedt om onderzoek te combineren in fysica, wiskunde, chemie, biologie, kunst, computerwetenschappen, Engels, en zelfs geschiedenis.

De begeleidende leerkracht moet het team vóór 30 oktober 2021 registeren om te kunnen deelnemen aan de wedstrijd. Deelname is gratis.

Ontwerpen kunnen ingediend worden zodra de registratie is voltooid. De deadline voor het inleveren van het ontwerp is 20 december 2021.

De winnende ontwerpen zullen uiterlijk op 28 januari 2022 op de EST-website en via de sociale media worden aangekondigd.

 

Meer info en registratie

https://est-east.eu/contest

 

 

Bron: Koninklijke Sterrenwacht van België

Auteur
Francis Meeus