Geef zelf een naam aan exoplaneten


Sterrenkunde

Laat ze niet voorbijgaan: jouw kans om namen te geven aan exoplaneten (= planeten buiten het zonnestelsel) die vervolgens door de James Webb Space Telescope zullen waargenomen worden.

Het is al de derde keer dat de Internationale Astronomische Unie IAU dit initiatief neemt om het grote publiek nauwer te betrekken bij het werk van professionele astronomen.

De wedstrijd NameExoWorlds 2022 loopt tot 11 november.

 

Name Exoworlds 2022

 

Copyright afbeelding: IAU

 

 

Een grote ontdekking

Tot 1995 was het enkel een goed idee, maar geen zekerheid: niet alleen rond de Zon, maar ook rond andere sterren draaien planeten. Maar in 1995 werd met 51 Pegasi b voor het eerst een exoplaneet ontdekt. Dat was groot nieuws in de wereld van de sterrenkunde maar ook daarbuiten. Het opende immers perspectief op het vinden van planeten bij andere sterren die lijken op de Aarde en waar misschien ook leven voorkomt.

Een uitgebreid artikel over het zoeken naar exoplaneten en meer bepaald naar planeten met buitenaards leven kan je via deze link lezen op de MIRA-website.

 

Namen geven aan exoplaneten

Intussen zijn er reeds meer dan 5.000 exoplaneten ontdekt, en dat aantal zal enorm blijven toenemen dankzij steeds betere waarneemtechnieken en meer zoekprojecten.

De IAU wil de band tussen professionele astronomen en het grote publiek versterken, onder andere door projecten voor te stellen waarbij alle geïnteresseerden op een of andere manier een bijdrage kunnen leveren aan het sterrenkundig onderzoek. En na twee eerdere succesvolle edities van NameExoWorlds (in 2015 en 2019) stelt de IAU dus nu een nieuwe editie voor.

Het gaat dit keer om bijzondere exoplaneten in die zin dat het exoplaneten betreft die door de nieuwe ruimtetelescoop James Webb zullen waargenomen worden om er meer over te weten te komen.

 

Hoe deelnemen?

Stel een team samen dat bestaat uit leerlingen en leerkrachten, sterrenkundeliefhebbers en wetenschappers die onderzoek doen naar exoplaneten.

Doe vervolgens een activiteit rond exoplaneten voor het publiek.

Het team stelt een aantal namen voor exoplaneten voor, beslist hoe men tot de selectie komt en daaruit een geschikte naam selecteert. Bijvoorbeeld door een pop-poll.

Vervolgens registreer je je team en dien je je naamvoorstel in via dit formulier.

Deadline: 11 november 2022

 

Meer info of contact via nameexoworlds2022@oao.iau.org.

Auteur
Francis Meeus