Woensdag 1 maart: waarnemingsavond samenstand Venus en Jupiter


Waarnemen

Gezien het voorspelde heldere weer organiseren we op woensdagavond 1 maart een extra waarnemingsavond.

Bij helder weer zijn er altijd wel interessante objecten waar te nemen aan de sterrenhemel. Maar vanavond kunnen we genieten van een bijzondere samenstand: die van de planeten Venus en Jupiter. Als we met onze telescopen niet te veel vergroten zijn beide planeten in hetzelfde gezichtsveld van de telescoop te zien !!!

 

Samenstand Venus en Jupiter

Copyright afbeelding: Stellarium

 

Het is trouwens boeiend om de veranderende posities van beide planeten te volgen gedurende de laatste dagen van februari tot begin maart: De helderder Venus schuift hoger en hoger, van 1 op 2 maart passeert de planeet Jupiter om er dan de dagen nadien steeds verder van weg te schuiven.

Wij zien vanaf ons aards perspectief Venus en Jupiter net niet botsen, maar uiteraard staan beide planeten momenteel wel op heel verschillende afstanden: Venus op ruim 200 miljoen km, bij Jupiter gaat het al over ruim 860 miljoen km...

Naast die twee vedetten van de avond (ze staan trouwens boven de horizon tot net na 21 uur) kunnen we Mars waarnemen, de Maan die voor driekwart verlicht is en de rest van de late wintersterrenhemel met nog een aantal blikvangers zoals de Orionnevel, de Plejaden, enzovoort.

Let wel, die fijne spektakel enkel indien het weer het toelaat, wolken zijn onbarmhartig en laten niet toe om erdoorheen te kijken :-(

 

MIRA is open van 18 tot 22 uur.

Toegang: 4 euro per persoon

Auteur
Francis Meeus