Stijn Ilsen: Onze Belgische Proba-satellieten


27 september 2019 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

 

 

Voorstelling in de multimediazaal

Aan de hand van de Belgische PROBA satellieten wordt er in mensentaal en met een overvloed aan filmpjes en foto's uitgelegd wat de satelliet eigenlijk doet, hoe hij is opgebouwd en hoe de dagelijkse operaties verlopen. We bekijken hoe de Belgische PROBA satellieten bijdragen aan technologie-demonstratie, wetenschap en aard-observatie. Omdat onze oudste Belgische satelliet, PROBA-1, al sinds 2001 rondjes draait rond de aarde, bekijken we ook de ouderlingzorg die een dergelijke satelliet nodig heeft. Tot slot zien we wat er allemaal op stapel staat voor de nabije toekomst.

De spreker is Stijn Ilsen. Hij is Master of Science in aerospace engineering. Hij werkt sinds 2004 in de ruimtevaart. Hij begon bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met een studie voor een Europese bemande missie naar de maan. Daarna werkte hij voor Airbus/EADS aan de HERSCHEL ruimtetelescoop doorheen heel Europa. Momenteel werkt hij bij QinetiQ Space in Kruibeke aan de Belgische PROBA satellieten.

 

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

De Zon gaat reeds onder om 19h30... dus dit is de laatste Astroclub van het jaar waar u vooraf mogelijk nog een zonnewaarneming kan doen.  Ook de planeet Jupiter staat al vrij laag, maar Saturnus -samen met een 4-tal maantjes- zou geen probleem mogen vormen.

 

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

 


Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist