Alex Lobel: Een precieze kaart van de sterrenhemel dankzij de ESA-satelliet Gaia


24/06 19:00-23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

 

Voorstelling in de multimediazaal

Een belangrijk item in het astronomisch onderzoek is plaats- en afstansbepaling aan de sterrenhemel. De astronomen van vroeger hadden eerder beperkt instrumentarium om dat voor mekaar te krijgen, maar sinds het ruimtevaarttijdperk van start ging einde de jaren 1950 zijn er satellieten die heel nauwkeurig posities kunnen bepalen van sterren.

De Gaia-satelliet deed in dit verband meer dan haar duit in het zakje.

Alex Lobel, astronoom aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, komt daarover vertellen tijdens deze Astroclub.

 

ESA Gaia

 

Copyright afbeelding: ESA Gaia's biggest operation since launch

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.