Bart Vandenbussche: De James Webb Space Telescope


30 september 2022 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Jarenlang zijn we verwend door de fraaie beelden en de nieuwe wetenschappelijke inzichten die de Hubble Space Telescope ons bezorgde.

Op kerstdag 2021 werd, na verschillende keren uitstel, dan toch de opvolger van Hubble gelanceerd: de James Webb Space Telescope.

Over het belang van deze missie en waarom het allemaal zo lang geduurd heeft om de ruimtetelescoop in de ruimte te krijgen, daarover komt specialist Bart Vandenbussche ons vanavond vertellen.

Bart Vandenbussche is research manager aan het Instituut voor Sterrenkunde van de KU Leuven. Hij werkt(e) mee aan allerlei ruimtevaartprojecten, waaronder de James Webb. 

Je kan een uitgebreid interview met Bart Vandenbussche lezen op onze website in de rubriek MIRA Ceti sprak met...

 

James Webb Space Telescope

 

Copyright afbeelding: NASA James Webb Space Mission

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie