Hilde Langenaken: Adolphe Quetelet, vader van de Koninklijke Sterrenwacht


28 oktober 2022 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

Deze lezing was origineel gepland voor 30 december.

 

Voorstelling in de multimediazaal

Adolphe Quetelet: een wetenschapper van vlees en bloed. Quetelet was een Belgische VIP avant la lettre. Hij werd geraadpleegd door de overheid voor de meest uiteenlopende wetenschappelijke problemen. Daarnaast had hij zijn eigen agenda op de Academie en op de Sterrenwacht. Maar wie was deze man en wat dreef hem?

Hilde Langenaken, astronoom aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, zal tijdens haar lezing een portret schetsen van het leven van deze bijzondere wetenschapper en zal ook zijn belang in de verf zetten: "de man die zijn volk leerde tellen".

 

Hilde Langenaken is medewerker op de dienst voor communicatie en informatie van de Koninklijke Sterrenwacht van België en is binnen deze dienst verantwoordelijk voor het museum, het archief en de bibliotheek.

 

Adolphe Quetelet standbeeld

Copyright afbeelding: Klever via Wikipedia & GNU Free Documentation License

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie