Hans Van Winckel: De Vlaamse 1,2 meter Mercator telescoop op La Palma


26 mei 2023 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

 

Opgelet: Om familiale redenen heeft Michaël Gillon geannuleerd. De geplande lezing 'In search of habitable exoplanets with Belgian projects TRAPPIST and SPECULOOS' zal normaliter ergens in de loop van 2024 plaatsvinden.

 

Voorstelling in de multimediazaal

De 1,2 meter Mercator telescoop staat op de internationale sterrenwacht van Roque de los Muchachos op het Canarische eiland La Palma (Spanje). Tijdens de lezing gaan we dieper in op de eigenschappen van het observatorium en plaatsen we de telescoop in een internationale context van de experimentele sterrenkunde. Vervolgens gaan we dieper in op de wetenschappelijke missie en bespreken we enkele wetenschappelijke resultaten. We eindigen met een visie op de toekomst van ons observatorium.

Spreker is professor Hans Van Winckel, hoofd van het gereputeerde Instituut voor Sterrenkunde (Institute of Astronomy) van de KU Leuven.

We hadden in 2004 al een gesprek met Hans Van Winckel in het kader van onze interviewreeks MIRA Ceti sprak met...

 

Mercator telescoop

 

Copyright afbeelding: Johannes Z Wolff - Public Domain

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Indien het weer meewilt, kunnen we vanavond beginnen met zonnewaarnemingen. Na zonsondergang kunnen we de telescopen richten op Venus en Mars die niet ver van elkaar boven de westelijke horizon staan. Een ook de Maan is van de partij, vanavond is die voor zowat 42% verlicht. Daardoor zullen we vele fraaie dingen kunnen waarnemen op de Maan. En voorts is er de lentesterrenhemel met een aantal interessante zogenaamde deepsky-objecten.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

Je kan ook kennismaken met het boeiende project AstroSounds, kom zelf testen hoe je stergeluiden kan klasseren...

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie