Claude Doom: Nucleosynthese: waar komen de scheikundige elementen vandaan?


27 oktober 2023 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Wanneer wordt gezegd dat wij gemaakt zijn van sterrenstof bedoelt men dat de verschillende elementen waaruit een menselijk lichaam is opgebouwd hun oorsprong vinden in sterren. Het werkingsprincipe van sterren stoelt immers op kernfusie en, beginnend bij waterstof, maken sterren steeds zwaardere deeltjes aan. Tot de fusie abrupt stopt in de sterkern eens daar ijzer wordt gevormd.

In het periodiek systeem der elementen (de zogenaamde tabel van Mendelejev) is ijzer evenwel slechts element 26, en in de natuur komen er 88 elementen voor. Bovendien telt het actuele periodiek systeem maar liefst 118 verschillende chemische elementen.

De voorstelling vanavond schetst de oorsprong en verscheidenheid van al deze elementen.

 

Spreker is Claude Doom, doctor in de astrofysica en gekend door onder andere de vele interessante artikels die hij schreef voor Heelal, het tijdschrift van de VVS, en zijn zeer gesmaakte lezingen over allerlei onderwerpen i.v.m. sterrenkunde en kosmologie.

 

Vorig jaar verscheen trouwens van de hand van Claude Doom het zeer lezenswaardige boek Nucleosynthese over het onderwerp waarover de lezing vanavond gaat. Een bespreking van dit boek vind je via deze link op onze website.

 

Stellar nucleosynthesis

 

Copyright afbeelding: NASA Cosmicopia

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Vanavond - tevens de eerste van twee Sterrenkijkdagen - kunnen we bij helder weer de bijna Volle Maan waarnemen. De planeet Saturnus staat met zijn indrukwekkend ringensysteem ook te pronken aan de sterrenhemel, en vanaf 20 uur is ook planeet Jupiter blikvanger. Kom speuren naar de vier maantjes rond Jupiter die Galilei in 1610 ontdekte, en naar de horizontale wolkenbanden op de planeet.

 

Jupiter HST

 

Copyright afbeelding: NASA Hubble Space Telescope

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA


Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie