Jan Vandenbruaene: Hoe Edwin Hubble de kosmos oneindig veel groter maakte


10 november 2023 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Zowat een eeuw geleden vond er een fel (en niet altijd even beschaafd) debat plaats tussen twee kampen van sterrenkundigen: het ene kamp was ervan overtuigd dat de Andromedanevel een sterrennevel was buiten ons eigen melkwegstelsel, het andere kamp dacht daarentegen dat de Andromedanevel een galactische nevel was zoals de Orionnevel: een grote gas- en stofwolk binnen ons melkwegstelsel. De argumenten pro en contra volgden elkaar op, tot Edwin Hubble uitsluitsel bracht door een intrigerende ontdekking.

Dit boeiende verhaal wordt gebracht door Jan Vandenbruaene, voorzitter van Volkssterrenwacht Beisbroek te Brugge. Hij was vroeger voorzitter van de Jongerenvereniging voor Sterrenkunde, de jongerenafdeling van de VVS. Zijn interesse gaat vooral uit naar astrotoerisme en naar de geschiedenis van de sterrenkunde.

 

M31

 

Andromedanevel - Copyright afbeelding: Torben Hansen via Wikipedia en Creative Commons

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Bij helder weer kunnen we vanavond de planeten Jupiter en Saturnus zien schitteren aan de avondlijke hemel. Werp mee een blik op de vier manen die rond de grootste planeet van het zonnestelsel draaien en misschien kan jij wel de grote rode vlek op Jupiter ontwaren tussen de horizontale wolkenbanden. Bij Saturnus is het uiteraard de indrukwekkende ring die de aandacht trekt, maar je zal toch ook vrij gemakkelijk een vijftal manen bij de geringde planeet kunnen ontdekken dankzij onze krachtige telescopen. Voorts gaan we ver het heelal inkijken om gekleurde dubbelsterren te ontdekken, sterrenhopen, neveltjes en zelfs andere sterrenstelsels...

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie