Steven Goderis: Hoe de Chicxulub-inslag in een ogenblik de wereld veranderde


24 november 2023 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Zesenzestig miljoen jaar geleden trof een asteroïde van 10 à 12 km groot de Aarde, daarbij kwam enorm veel energie vrij die catastrofale gevolgen had voor planten en dieren op onze planeet. Men heeft de plaats van impact weten te lokaliseren: Chicxulub op het Mexicaanse schiereiland Yucatan.

Onder het zeewater en onder het land werd een enorme krater gedetecteerd van zowat 200 km diameter. In 2016 werd met behulp van een drijvende boorinstallatie materiaal uit de krater naar boven gehaald dat nadien grondig geanalyseerd kon worden, onder andere door het team van professor Philippe Claeys van de Vrije Universiteit Brussel.

Over dit uiterst boeiende onderzoek komt Steven Goderis op MIRA spreken. Daarbij komen we alles te weten over wat er allemaal gebeurde vanaf het moment van de inslag tot de zware gevolgen nadien voor fauna en flora. De boorkernen vertellen ons immers een heel gedetailleerd verhaal...

 

Prof. Dr. Steven Goderis is als geoloog, planeetwetenschapper en geochemicus verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en gespecialiseerd in het onderzoek van de inslagen van asteroïden en kometen op Aarde en de gevolgen ervan voor de evolutie van de biosfeer. Hij is hoofd van de onderzoekseenheid Planetary Science & Meteorites.

 

Dimorphos impactkrater

 

Artistieke voorstelling impactkrater op asteroïde Dimorphos - Copyright afbeelding: ESA multimedia images

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Hopen maar op helder weer vanavond, dan is de voor 92% verlichte Maan van de partij. Met onze telescopen kan je heel wat kraters, bergen en andere oppervlaktefenomenen waarnemen. Bij de reuzenplaneet Jupiter zijn de gekleurde wolkenbanden goed zichtbaar en je kan drie maantjes langs de ene en één maantje langs de andere kant bewonderen. Kom jij te weten welke van de vier Europa is? En bij Saturnus is het speuren naar de ringen, moeilijk is het niet om die extreem brede en ook extreem smalle ring te ontdekken. Voorts zijn er nog dubbelsterren waar te nemen en sterrenhopen, voor neveltjes is het vele maanlicht vanavond te storend...

 

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie