Philippe Mollet: Astronomische vooruitblik op 2024
Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.
LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!
Voorstelling in de multimediazaal
Tijdens deze Astroclub blikt MIRA-medewerker Philippe Mollet vooruit op 2024. Wat staat er zoal te gebeuren op het gebied van sterrenkunde en ruimtevaart in het nieuwe jaar?
Er vinden in 2024 een aantal zons- en maansverduisteringen plaats, eentje daarvan is voor ons interessant: op woensdag 18 september kunnen we in de ochtend het spektakel van de aardschaduw volgen die de Maan gedeeltelijk verduistert.
Qua ruimtevaart kondigt 2024 zich ook als een interessante jaargang aan. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal met het project Artemis 2 voor het eerst sinds vele decennia mensen rond de Maan sturen. Uiteraard is dit de voorbereiding tot de volgende stap: weer mensen voet doen zetten op de Maan. NASA start ook met de installatie van de eerste modules van de Lunar Gateway, een ruimtestation in een baan rond de Maan met het oog op toekomstige Maan- en Marsmissies. En ook een project van NASA: de lancering van de Europa Clipper, een ruimtesonde die onderzoek zal doen van Jupitermaan Europa.
Ten slotte zal op 16 november herdacht worden dat vijftig jaar eerder vanaf de Arecibo-radiotelescoop naar bolhoop M13 in het sterrenbeeld Hercules een boodschap naar mogelijk intelligent buitenaards leven verstuurd werd.
Lunar Gateway - Copyright afbeelding: NASA via Wikipedia
Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA
Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop! Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...
Bij helder weer kunnen we de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus waarnemen. Let wel, tegen 22 uur staat de geringde planeet te laag om vanop ons waarnemingsterras nog waargenomen te worden. Voorts een blik op de wintersterrenhemel die zich nu steeds meer manifesteert. En daarbij zijn tal van sterrenhopen, enkele interessante nevels en dergelijke te zien.
Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA
Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen. Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.
Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis. Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.
Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.
Zonder reservatie