Soetkin Janssens: Liggen zwarte gaten echt overal op de loer?


29 december 2023 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Weinig objecten uit de wereld van de sterrenkunde spreken zo tot de verbeelding als zwarte gaten. Ze zijn extreem in alle betekenissen van het woord en er gaat een geheimzinnige dreiging van uit die tot de verbeelding spreekt. Iedereen heeft zeker al wel gehoord over de zogenaamde spaghettificatie waarbij een astronaut die te dicht bij een zwart gat komt als een uiteen getrokken langgerekte spaghettisliert razendsnel door het zwarte gat zou opgeslokt worden.

Maar is die bewering correct? En liggen er in onze buurt zwarte gaten op de loer om ons zonnestelsel danig doorheen te klutsen? Hoeveel zwarte gaten zijn er in het heelal? Wat voor soorten zijn er? En vooral: wat weten we precies over die bijzondere objecten?

Over dit soort vragen komt vanavond Soetkin Janssens spreken op MIRA. Zij is als PhD-studente verbonden aan het Instituut voor Sterrenkunde van de KU Leuven waar zij momenteel werkt aan haar doctoraatsverhandeling over zwarte gaten.

 

ESA Black hole

 

Copyright afbeelding: ESA, NASA and Felix Mirabel (French Atomic Energy Commission

& Institute for Astronomy and Space Physics/Conicet of Argentina)

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Eind december, we zijn dus aanbeland in de astronomische winter met korte dagen en lange nachten. Ideale periode om lang te kunnen sterrenkijken. Bij helder weer is vanavond de bijna Volle Maan te zien met een schitterend spektakel van ontelbare kraters, bergen, lavavlakten, enzovoort. De planeet Jupiter is voorts het dominante hemellichaam, zeker ook gezien door onze telescopen een indrukwekkend hemelobject. Dat is ook het geval voor de planeet Saturnus met het indrukwekkend ringensysteem eromheen. Maar deze planeet verdwijnt vanavond al omstreeks 20.30 uur onder de horizon.

 

HST Saturn

 

Copyright afbeelding: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center),

M.H. Wong (University of Berkeley), OPAL team

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie