Claude Doom: Stonehenge en sterrenkunde: over archeo-astronomie


26 januari 2024 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Stonehenge, het prehistorische monument in het Engelse Wiltshire, is een raadselachtig bouwwerk dat getuigt van de hoge ontwikkeling van de prehistorische mens. Vorige eeuw ontdekte men dat Stonehenge verschillende sterrenkundige kijkrichtingen bevat, die langs de horizon de plaatsen aanwijzen waar de Zon en de Maan ondergaan bij het zomer- en wintersolstitium. Uit deze bevindingen ontwikkelden zich meer uitgebreide theorieën als zou Stonehenge een gesofisticeerd sterrenkundig observatorium zijn geweest.

 

Stonehenge

 

Copyright afbeelding: Wikipedia >>> Stefan Kühn onder GNU Free Documentation License

 

Uit moderne opgravingen blijkt echter dat Stonehenge veeleer een rituele (begraaf)plaats zou zijn geweest dan wel een observatorium. In deze lezing bekijken we welke van de vroegere archeo-astronomische beweringen standhouden in het licht van modern onderzoek.

Spreker is Claude Doom, doctor in de astrofysica en gekend door onder andere de vele interessante artikels die hij schreef voor Heelal, het tijdschrift van de VVS, en zijn zeer gesmaakte lezingen over allerlei onderwerpen i.v.m. sterrenkunde en kosmologie.

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Hopen maar op helder weer, dan kunnen we de planeet Jupiter zien pronken aan de hemel, evenals de zo goed als Volle Maan. Die Maan zorgt wel voor overvloedig veel licht waardoor een heleboel zwakkere objecten van de wintersterrenhemel niet goed zichtbaar zullen zijn.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie