Koen Geukens: Artemis: de terugkeer naar de Maan


9 februari 2024 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Allen die eind jaren 1960 en begin jaren 1970 de Amerikaanse landingen op de Maan hebben meegemaakt, herinneren zich ongetwijfeld de beelden van mensen op de Maan. Het Apollo-programma was een groot succes, zowaar voor de hele mensheid.

Na de vlucht van Apollo 17 was het echter gedaan met de rush naar de Maan. Er vonden nog enkele onbemande projecten plaats, maar die spraken totaal niet tot de verbeelding zoals dat wel het geval was met de expedities van Neil Armstrong en zijn collega's maanreizigers.

 

Artemis logo

 

Copyright afbeelding: NASA - Public Domain

 

Het project Artemis zal daar verandering in brengen: het is de bedoeling om terug mensen in een baan rond en ook op de Maan te zetten.

Om zicht te krijgen op dit grootse internationale ruimtevaartproject hebben wij vanavond een echte kenner als spreker: Koen Geukens, werkzaam als educatief medewerker bij Volkssterrenwacht Urania in Hove en verantwoordelijke voor de Werkgroep Ruimtevaart bij de Vereniging Voor Sterrenkunde VVS.

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Optimisten als we zijn gaan we uit van een kraakheldere nacht. Het kan begin februari koud zijn, maar daarop kan een mens zich kleden. Geen storend maanlicht, dus zullen we een aantal zwakkere hemelobjecten kunnen tonen met behulp van onze telescopen. En vedette van de avond is ongetwijfeld de reuzenplaneet Jupiter met zijn gekleurde wolkenbanden en vier heldere manen.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie