Helen Peeters: Over L-vormige zonnewijzers, diagonale sterrenklokken en roterende piramiden: Astronomie in het oude Egypte


29 maart 2024 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Er bestaat geen twijfel over dat de mensen in het oude Egypte naar de hemellichamen keken en hun posities gebruikten voor praktische doeleinden. Hoe dat allemaal in de praktijk ging is echter een vraag die moeilijk te beantwoorden is.

Tijdens de lezing zullen we ons concentreren op vondsten van instrumenten, teksten en afbeeldingen en kijken wat deze ons kunnen vertellen over astronomie in het Oude Egypte.

Helen Peeters is wetenschappelijk medewerker aan de KU Leuven, departement Acheologie/Egyptologie en de lezing komt voort uit de intersectie tussen haar professioneel onderzoek en haar interesse in sterrenkunde.

 

Piramides Gizeh

 

Copyright afbeelding: Ricardo Liberato @ Wikipedia - Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Bij helder weer kunnen we aan het begin van de avond Jupiter nog ruim een uur boven de westelijke horizon waarnemen, daarna moeten we het stellen met de sterrenhemel die typisch is voor de overgang van de winter naar de lente: Orion, de Tweelingen Castor en Pollux, sterrenbeeld Leeuw, de lentester Arcturus, ...

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie