Francis Meeus: Waarom het periodiek systeem van de astronoom zo simpel is


13 september 2024 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Astronomen zijn zeer ijverige wetenschappers die onderzoek doen aan vaak enorm ver verwijderde objecten, en ver verwijderd geldt zowel in ruimte als in tijd. Het licht en de zwaartekrachtsgolven die vanuit alle richtingen op ons af komen zijn vaak heel moeilijk te vatten en soms nog moeilijker juist te interpreteren. En  bovendien blijkt 95% van de inhoud van het heelal te bestaan uit donkere materie en donkere energie, erg mysterieuze zaken allemaal. Geef toe, het werk van de astronoom is alles behalve simpel te noemen.

Wel een voordeel voor de astronoom is dat zijn periodiek systeem er een heel stuk simpeler uitziet dan dat van de scheikundige in het aardse laboratorium:

 

Periodiek systeem astronoom

 

Copyright afbeelding: NASA Chandra X-Ray Observatory

 

Hoe we dit model moeten interpreteren en waarom het zo eenvoudig is, daarover zullen we het hebben in de Astroclub van vanavond.

Spreker is Francis Meeus, educatief medewerker op Volkssterrenwacht MIRA.

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

De Zon kunnen we aan het begin van onze Astroclub nog even bekijken met onze telescopen, daarna is het wachten op de invallende duisternis om vanaf 21 uur Saturnus waar te nemen, de fraaie ringen zijn altijd een prachtige verschijning in het beeldveld van onze kijkers. De Maan is vanavond voor drie kwart verlicht en biedt dus ook een heleboel interessante oppervlaktestructuren: kraters, bergen, reusachtige vlaktes, ... En de sterrenbeelden van de herfststerrenhemel zijn ook goed te zien met daartussen verstopt allerlei sterrenhopen, gekleurde dubbelsterren en neveltjes.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie