Dag van de Wetenschap op MIRA !!!


24 november 2024 10:00 – 18:00
Andere

Zin in een leerrijke, boeiende en plezierige dag vol wetenschap? Dan moet je er zeker bij zijn op de Dag van de Wetenschap.

Tijdens de Dag van de Wetenschap vinden immers allerlei activiteiten voor jong en oud plaats in universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen, verenigingen … en dit in gans Vlaanderen.

Dag Wetenschap 2024

 

Copyright afbeelding: Dag van de Wetenschap

 

MIRA presenteert...

Uiteraard neemt ook Volkssterrenwacht MIRA vol enthousiasme deel aan dit initiatief van de Vlaamse Overheid.

Op het programma van onze volkssterrenwacht staat natuurlijk een bezoek aan het waarnemingsterras waar iedereen oog in oog komt te staan met onze fraaie collectie telescopen. Wij hopen op helder weer, dan tonen wij heel gedetailleerd wat er zoal op en rond de Zon te zien is (zonnevlekken, protuberansen, filamenten). Ons instrumentarium levert gegarandeerd behoorlijk indrukwekkende waarnemingen op...

En voor de bezoekers die tegen het eind van deze Dag van de Wetenschap langskomen: hen kunnen we bij helder weer ook een blik laten werpen op de planeten Jupiter en Saturnus. Tijdens deze laatste dagen van november gaat de Zon immers al vroeg onder (op 24 november is dat om 16h45), en dus kunnen we ook vroeger aan het verkennen van de donkere sterrenhemel beginnen.

 

Copyright afbeelding: Volkssterrenwacht MIRA

 

Er is ook een weerstation op het terras en nog een boel andere instrumenten, over de werking ervan komen de bezoekers alles aan de weet dankzij de vele enthousiaste medewerkers van MIRA.

In de gebouwen van de volkssterrenwacht staan talrijke maquettes en experimenten opgesteld naast het vele tentoonstellingsmateriaal en multimedia-opstellingen. Via deze link krijg je al een idee van hetgeen je op MIRA te wachten staat.

Speciaal voor de Dag van de Wetenschap worden er, verspreid over de ganse dag, een aantal demonstraties gegeven bij de bewegingsexperimenten in onze tentoonstellingszaal en leggen we een link naar de wereld van de sterrenkunde.

Voor kinderen (en al wie het kind in zich nog aanwezig weet) is er om 11 uur en om 14 uur een amusante multimediavoorstelling over 'Rare toestanden in het heelal'.

Voor de allerkleinsten voorzien we allerlei experimentjes en een zoektocht naar sympathieke buitenaardse creatuurtjes.

 

Openingsuren en toegangsprijs

MIRA is open van 10 tot 18 uur en net zoals op de gewone zondagen doorheen het jaar bedraagt de toegang € 3,00 voor al wie ouder is dan 10 jaar. Kinderen tot 10 jaar kunnen gratis deelnemen.

Meer info over de Dag van de Wetenschap: www.dagvandewetenschap.be.