Guy Kindermans: De Fermi-paradox: waar zijn ze dan ?


27 december 2024 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Wij zijn als mensheid druk bezig met ons leven van alledag, wij kijken ook via tv, internet en door ons vele reizen naar hoe het er elders aan toe gaat. Maar doorgaans is onze blik toch beperkt tot de realiteit op onze eigen planeet. Maar natuurlijk is er in het heelal heel wat meer dan de Aarde en de planeten in ons zonnestelsel. Denk maar aan de duizenden planeten rond andere sterren die we sinds een dertigtal jaar ontdekt hebben. En dat is maar het topje van de ijsberg: er zijn in het kenbare heelal miljarden en miljarden werelden waar zich eventueel ook een evolutie heeft voorgedaan zoals op onze planeet van liet levende naar levende materie. 

Wij zijn in staat om via ons sterrenkundig onderzoek de vraag te stellen: bestaat er zoiets als buitenaards leven? Bestaat ook intelligent buitenaards leven? Aangezien er zoveel plekken zijn in het heelal waar mogelijk ook die vraag gesteld wordt door dat buitenaardse intelligente leven, is het pertinent om de daarop volgende vraag te stellen: waar is dat leven dan? Waarom merken we er niets van.

Zeer boeiende materie die een boeiende voorstelling mogelijk maakt...

 

Pillars of Creation

 

Pillars of Creation - Copyright afbeelding: NASA's Hubble Space Telescope

 

Guy Kindermans is spreker van dienst, hij is al jarenlang de bezieler van de JVS-afdeling Sirius uit Aalst en lid van de Aalsterse sterrenkundige vereniging Murzim.

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Geen storend maanlicht vanavond, dus kunnen we bij helder weer tijdens deze lange winternacht lekker lang waarnemen met onze telescopen. De reuzenplaneten Jupiter en Saturnus zijn blikvangers, maar ook Uranus en Neptunus - ook al zijn dat weinig spectaculaire verschijningen in het oculair - kunnen waargenomen worden. Voorts zijn er de typische sterrenbeelden en deepsky objecten van de wintersterrenhemel: een mooi aanbod in ieder geval.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie