Philippe Mollet: Astronomische vooruitblik op 2025


13 december 2024 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Naar goede gewoonte blikken we in december tijdens de voorlaatste Astroclub van het jaar al eens vooruit op de jaargang die volgt. Wat zijn de verwachte hoogtepunten op het vlak van sterrenkunde, ruimtevaart en waarnemen?

Op MIRA kijken we zeker al uit naar de gedeeltelijke zonsverduistering op zaterdag 29 maart, dan zal in aanloop naar de middag de Maan de Zon proberen te verduisteren, een onderneming die vanuit onze contreien maar deels zal lukken: slechts een derde van de zonneschijf zal door de Maan bedekt worden.

Op zondag 7 september zal er een gedeeltelijke maansverduistering te zien zijn, maar niet onder ideale omstandigheden.

De zonnecyclus evolueert verder richting maximum, dus kunnen we ons weer aan heel wat spektakel op en rondom de schijf van de Zon verwachten.

Er zijn een heleboel lanceringen van ruimtetuigen voorzien in 2025, maar wij volgen met grote belangstelling de ontwikkelingen van Artemis II en de Lunar Gateway, waarbij de Maan centraal staat.

 

Lunar Gateway

 

NASA's Lunar Gateway - Copyright afbeelding: NASA Explore

 

Philippe Mollet is educatief medewerker op Volkssterrenwacht MIRA en al jaren aanspreekpunt voor mensen van de pers omwille van zijn duidelijke uitleg over allerlei fenomenen uit de wereld van sterrenkunde en ruimtevaart.

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

De winter staat voor de deur, we krijgen vanavond dus een typische wintersterrenhemel te zien. De reuzenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zijn van de partij. Maar er is ook de bijna Volle Maan, niet het ideale moment om zwakkere deepsky objecten proberen waar te nemen.

Daarom: blik op Jupiter, de Grote Rode Vlek is vanavond aan de kant richting Zon en Aarde te zien, en de vier grote manen van Jupiter staan opgesteld met drie naast mekaar, Jupiter en dan eentje alleen. Probeer bij Saturnus naast de niet zeer schuin staande ringen toch ook een aantal maantjes te ontdekken...

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie