Freija Beirnaert: Over gravitatiegolven en de Einstein Telescope
Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.
LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!
Voorstelling in de multimediazaal
Reeds in 1915 voorspelde Albert Einstein op basis van zijn algemene relativiteitstheorie dat er in de ruimtetijd rimpelingen zouden moeten kunnen teruggevonden worden die een gevolg zijn van energierijke gebeurtenissen in het heelal.
En kijk, honderd jaar later was het zover toen wetenschappers op 14 september 2015 voor het eerst in de geschiedenis een directe waarneming deden van gravitatie- of zwaartekrachtsgolven dankzij het tweeledige LIGO-observatorium in de VS. Deze waarneming opende meteen ook een heel nieuwe onderzoekdomein in het sterrenkundig, kosmologisch en natuurkundig onderzoek.
En omdat dit onderzoeksdomein wetenschappers de mogelijkheid biedt om op een heel nieuwe manier naar het heelal en naar de inhoud van het heelal te kijken worden er voortdurend plannen gemaakt om steeds gevoeliger detectoren te bouwen. Een groots project in dit verband is de Einstein Telescope die mogelijk in de Euregio Maas-Rijn zou kunnen gebouwd worden.
Dit boeiende verhaal wordt ons vanavond gebracht door onderzoekster Freija Beirnaert van de Ghent Gravity Group.
Een uitgebreid interview met Freija Beirnaert kan je trouwens lezen in onze rubriek MIRA Ceti sprak met...

Copyright afbeelding: https://www.ligo.caltech.edu/
Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA
Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop! Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...
We zijn ver eind april, de Zon gaat pas onder iets voor 21h, aan het begin van de avond kunnen we ons bij helder weer nog even met de telescoop aan zonnewaarnemingen wagen.
Eens de Zon onder kunnen we Jupiter nog waarnemen boven de westelijke horizon, ook de planeet Mars is van de partij. En voorts de lentesterrenhemel met een aantal interessante deepsky objecten.
Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA
Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen. Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.
Een drankje nuttigen in ons clubhuis?
Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis. Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.
Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h
Toegang: 7 euro / kinderen 6 tot 11 jaar: 4 euro / kinderen 0 tot 5 jaar: gratis
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.
Zonder reservatie