Kristof De Maeseneer: Afstanden meten in het heelal


8 november 2024 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Eén van de grote problemen waar astronomen en kosmologen mee te maken hebben is de onvoorstelbaar grote afstanden die er zijn in het heelal. De nulletjes vliegen in het rond als we het hebben over astronomische afstanden: de Zon staat op 150.000.000 km, de buurster Proxima Centauri op zowat 40.000.000.000.000 km... Zelfs als we spreken in termen van lichtjaren gaat het over objecten op miljoenen of miljarden lichtjaren van hier.

Maar hoe kunnen we eigenlijk iets zinvols zeggen over al die gigantische afstanden? Zijn de afstanden die men vermeldt echt berekende afstanden? Of min of meer juiste afstanden? Of slaat men er soms maar een slag naar?

Zoals je in deze voorstelling zal te weten komen is afstandsbepaling in de sterrenkunde en in de kosmologie een serieuze aangelegenheid waarbij men niet alleen een aantal slimme technieken toepast om tot betrouwbare afstanden te komen, maar ook een discipline waarvoor men gebruik maakt van de meest gesofisticeerde instrumenten die mensen kunnen maken.

 

Kristof De Maeseneer is vrijwillige medewerker bij Volkssterrenwacht MIRA en regelmatige spreker bij onze Astroclub. Online kan je hem bezig zien via ons MIRA YouTube-kanaal.

 

Heelal meten

 

How to Measure the Universe? - Copyright afbeelding: NASA Jet Propulsion Laboratory

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

We zitten volop in de herfst, de nachten zijn een stuk langer dan de dagen, en dat is zeker fijn voor wie graag al vroeg op de avond wil sterrenkijken. De Zon verdwijnt kort na 17h onder de horizon, dus tegen het begin van onze Astroclub (19h) is het al goed donker. De reuzenplaneten tekenen alle present, en vanaf 23h komt ook Mars tevoorschijn boven de oostelijke horizon. Tegen die tijd zien we ook de wintersterrenbeelden Stier en Orion hoger schuiven aan de hemel. Duimen dus voor mooi weer, dan valt er veel sterrenkijkplezier te beleven op het MIRA waarnemingsterras...

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie