Activiteiten


 • 26 oktober 2018 19:30 – 22:30
  Astroclub met Frank Deboosere

  Het weer is bij uitstek hét natuurfenomeen dat ons het meest bezighoudt: weerberichten op radio en tv, in de kranten en via het internet, apps om regenbuien te voorspellen, enzovoort. En soms kan het weer zich van een minder onschuldige kant manifesteren als het gaat over stortbuien, hittegolven, stormwinden en andere calamiteiten. We spreken dan over extreem weer.

  Frank Deboosere laat ons in zijn multimediavoorstelling kennismaken met alle mogelijke extreme weertoestanden en over hun oorzaken en gevolgen. We kijken ook even vooruit: moeten we ons de komende jaren aan meer extreem weer verwachten? Weerman Frank is de ideale persoon om daar zijn licht over te laten schijnen.

  Extreem weer

   

  We zijn eind oktober, een ideaal moment om sterren te kijken! Qua planeten is het aanbod niet bijzonder groot: Saturnus...

 • 30 november 2018 19:30 – 22:30
  Astroclub met Frank Deboosere

  Aan het begin van de zeventiende eeuw begon het telescooptijdperk, sindsdien werd het mogelijk om de sterrenhemel die al duizenden jaren waargenomen werd beter dan voordien te observeren en te bestuderen. Simpelweg gesteld is een telescoop immers een groot oog, geschikt om veel meer licht op te vangen dan het menselijk oog dat kan doen. Hoe groter de spiegel of de lens die daartoe gebruikt wordt, hoe meer licht en hoe zwakkere objecten kunnen waargenomen worden.

  Tijdens zijn multimediavoorstelling zal Frank Deboosere dit alles grondig uit de doeken doen, wijzen op de voordelen van telescopen en het ook hebben over de beperkingen die er in dit verband zijn. Hij zal ook een aantal supertelescopen die al bestaan of die nog in aanbouw zijn de revue laten passeren.

  Mauna Kea, Hawai met onder andere de Keck-telescoop

  Mauna...

 • 28 december 2018 19:30 – 22:30
  Astroclub met Frank Deboosere

  In zijn multimediavoorstelling blikt Frank Deboosere vooruit op 2019.

  Er zal opnieuw een Maansverduistering zijn in de maand juli zoals in 2018, maar het zal geen volledige eclips zijn. Natuurlijk wel de moeite om het fenomeen bij helder weer waar te nemen.

  Op het gebied van ruimtevaart zullen er weer enkele projecten zijn vanuit de commerciële sector die de moeite waard zijn. Maar het zal in 2019 vooral een jaar zijn waarin we vijftig jaar terugkijken: in 1969 kende het Amerikaanse Apollo-project immers een absoluut hoogtepunt met de landing van Apollo 11 op de Maan en de eerste stap op 20/21 juli van een mens op een buitenaards object.

  moon-apollo-11-buzz-aldrin.jpg

   

  Als we honderd jaar teruggaan in de tijd komen we uit bij de oprichting van de Internationale Astronomische...