EAA - Electronically-Assisted Astronomy - Resultaten Vespera


Conclusie

Onderstaande reeks beelden zijn zeker niet mis, maar op zich niks uitzonderlijks, zelfs al werden ze gemaakt met een wel héél kleine lensdiameter (50mm)! Elke willekeurige astrofotograaf met een redelijke telescoop en een minimum aan camera doet minstens zo goed (en wellicht voor beduidend minder geld). De laatste jaren zijn er trouwens meerdere kleine lenzenkijkers van deze afmetingen verschenen speciaal voor de astrofotograaf (denk maar aan de Redcat van William Optics).

MAAR: daarvoor zal hij eerst de nodige ervaring moeten opdoen! Een telescoop leren bedienen,  de sterrenhemel leren verkennen, de camera onder de knie krijgen, beeldbewerking bestuderen, en wellicht onderweg ook nog op tijd en stond overstappen op andere/nieuwere toestellen tot hij zijn “ideale setup” gevonden heeft.

En dat is nu juist hét unieke selling-point van deze toestellen: ze doen dit allemaal “out-of-the-box”, zonder voorafgaande kennis/ervaring én zonder allerhande onderdelen te moeten assembleren. Tjaa, u mist hiermee natuurlijk een deel van de “fun”… maar het bespaart u ook héél wat frustraties J.

Moet u nu beginnen sparen om één van deze toestellen aan te kopen? Als u zelf al materiaal heeft, dan wellicht niet. Maar voor wie nog helemaal moet beginnen én vooral leuke beeldjes wil maken, of sporadisch eens andere personen wil laten kijken (outreach!?): dan is dit zeker te overwegen. Maar wacht misschien nog even, voor duidelijk wordt hoe de véél betaalbaarder Seestar S50 presteert (als alles meezit weten we in augustus meer – wordt vervolgd dus!)

 

Halternevel
De Halternevel (M27), de grote planetaire nevel nabij het sterrenbeeld Pijl

 

Ringnevel
En zijn kleinere maar bekendere zusje, de Ringnevel (M57) in de Lier - wellicht té klein voor de beeldschaal van de Vespera?

 

Irisnevel
Visueel een behoorlijk moeilijk object, maar geen probleem fotografisch: de Irisnevel (NGC 7023)

Crescent nebula
Een typische rode nevel: de “Croissant” (Crescent nebula) in de Zwaan (NGC 6888)

 

Cocoon nebula
De Cocoon nebula (IC 5146) - ook al in het sterrenbeeld Zwaan

 

Sluiernevel
En nog in die Zwaan, een stukje van de bekende Sluiernevel (meer bepaald NGC 6960)

 

Draaikolknevel
En hoog aan de hemel in de lente, de melkwegstelsels in de omgeving van de Grote Beer: hier M51 (de bekende Draaikolknevel)

 

M81-82
En aan de andere kant (de “kop”) van de Grote Beer staat dit fraaie duo, M81-82

 

M13
En ook de grotere bolvormige sterrenhopen vormen geen probleem voor de Vespera, hier het wellicht fraaiste exemplaar aan onze noordelijke hemel: M13 in Hercules